Friesland wint Tweekamp op IJlster schansen

Met een minimaal verschil van nog geen twee meter won Friesland zaterdag in IJlst de traditionele Tweekamp met Holland. ,,Om op je eigen schans deze wedstrijd, als underdog ook nog eens, is wel heel erg lekker”, glunderde Bobby Zwaagman.

Met 19,19 meter bij de senioren leverde de IJlster een meer dan behoorlijke bijdrage aan de overwinning van Friesland, dat over de 53 eerdere ontmoetingen ruim in het voordeel was (40 zeges), maar dat de laatste jaren vaker verloor dan won van de Hollandse rivaal. ,,Holland was echt de favoriet in deze wedstrijd”, wist ook Zwaagman. ,,Al sprongen wij eerder in de week in It Heidenskip allemaal al heel sterk, terwijl de Hollanders juist wat minder presteerden bij hun eigen wedstrijd.”

De start van Friesland was ook direct goed, terwijl de eerste ronde van Holland niet meeviel. Het maakte dat na de eerste van acht rondes springen Friesland een voorsprong van 13,45 meter had. Die marge werd bij iedere ronde kleiner, maar uiteindelijk hield de ‘thuisploeg’ genoeg over voor de eindzege. ,,In de laatste paar sprongen was het zeker nog spannend. Je weet dat iemand als Jaco de Groot (Nederlands recordhouder met 22,21 meter, red.) nog één keer komt en die springt zomaar een dikke 20 meter.”

Dat gebeurde echter niet en toen duidelijk werd dat junior Reinier Overbeek, de laatste die nog over moest, niet minimaal 20,54 zou springen was het feest bij Friesland. ,,Toen wisten we dat de beker voor ons was en dat is een heerlijk gevoel.” Een aantal springers dook van blijdschap de schans af, terwijl bondscoach Klaske Nauta een nat pak nipt kon ontlopen. In totaal sprong Friesland 393,34 bij elkaar, terwijl Holland tot 391,60 reikte.

Zwaagman genoot van de dag, die overigens door de regen bijna twee uur later dan gepland pas begon. ,,Het is leuk om als team te opereren, in plaats van tegen elkaar te springen. Normaal probeer je elkaar een beetje op te ruien, nu moedig je elkaar aan. We zijn een week eerder ook met elkaar gaan bowlen, voor de teambuilding. Dit was een van de mooiste overwinningen die je kunt boeken.”

De eerstvolgende wedstrijden in IJlst zijn op dinsdag 23 juli (19.00 uur, tweede klas) en woensdag 24 juli (19.00 uur) eerste klas. Op zaterdag 6 augustus (10.00 uur) is in IJlst het Fries kampioenschap jeugd.